VITILIGO

vitiligo.pdf

Kaj je namen izvlečka?

Namen izvlečka je razložiti nastanek bolezni, razložiti kako zdravnik postavi diagnozo, kako se bolezen zdravi in kako si lahko pomagate sami.

Kaj je vitiligo?

Vitiligo je bolezen, kjer deli kože izgubijo svoj pigment in se obarvajo belo. Vitilogo je pogost, prizadene 1% celotne populacije. Začne se lahko pri kateri koli starosti. Potek bolezni je nepredvidljiv, lahko se pojavi kot samo ena sama sprememba, lahko generalizirano po koži celega telesa. Pri večini se pojavi najprej nekaj žarišč, nato pa stacionarno obdobje traja več let. Pigment se lahko pri nekaterih pacientih povrne, vendar tudi tu ni nobenega zagotovila, spontana repigmentacija je zelo redko.

Kaj povzroča vitiligo?

Mehanizem nastanka vitiliga ni popolnoma dognan. Znano je, da gre za autoimuno bolezen, kar pomeni, da imunski sistem napada človeku lastne celice, v tem primeru mealnocite. Melanociti pa so najpomembnejše celice zato, da ima koža svojo značilno bravo, saj tvorijo melanin. Če melanina ni, je koža bela. Povezuje se z drugimi autoimunimi boleznimi, kot je npr. autoimuno obolenje ščitnice, ki je pri bolnikih z vitiligom tudi bolj pogosto.

Se vitiligo deduje?

Ja, nekatere oblike vitiliga se dedujejo, pojavi se v zgodnjem otroštvu, je manj odziven na zdravljenje. Na splošno se tudi vitiligo pojavlja v družinah, vendar je takih samo petina obolelih. Dedovanje je najverjeneje poligensko.

Kakšni so simptomi vitiliga?

Ne peče, srbi ali boli. Bela koža je bolj občutljiva za sončne žarke, na teh mestih človeka prej opeče, predstavlja tudi večje tveganje za razvoj kožnega raka na obolelih mestih, v primeru, da ne upoštevamo priporočil o zaščiti pred soncem. Psihično lahko hudo prizadene predvsem temnopolte bolnike. Nenazadnje je tudi estetsko moteč, posebej če je okolna koža zagorela, takrat je razlika v barvi kože večja.

Kako vitligo izgleda?

Vitiligo klinično izgleda kot nepravilno oblikovane lise, ki so ostro omejena od okolne kože, ter značilno popolnoma bele barve, saj v teh področjih ni melanina. Sicer je koža na teh mestih na dotik povsem normalna. Predelekcijska mesta so obraz, roke, predvsem koža okrog odprtin (nosnice, usta, oči, popek ,spolovilo), in v pregibih večjih sklepov(pod pazduhama in v dimljah). Ko je prizadeta koža s terminalno dlako, dlaka izgubi pigment in postane bele barve. Repigmentacija nastopi nehomogeno v področju dlačnih foliklov, depigmentirana področja prekinjajo repigmentirane rjavkaste lise v nehomogenem vzorcu

Kako diagnosticiramo vitiligo?

Diagnozo postavi dermatolog. Pri pregledu si lahko pomaga z Woodovo svetilko. Ko je enkrat diagnoza postavljena, je potrebno odvzeti kri za izključitev ev. pridruženih autoimunih obolenj. Smiselno bi bilo pri takem pacientu napraviti klinično fotografijo za spremljanje poteka zdravljena vitiliga.

Je vitiligo ozdravljiv?

Vitiligo ni ozdravljiva bolezen, četudi je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Kako poteka zdravljenje vitiliga?

Imamo številne terapevtske možnosti. Pri svetlopoltih morda zadošča že dobra zaščita pred soncem in kamuflaža.

Kaj lahko sami naredimo?


Zaščita pred soncem

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.