RF ablacija nenevarnih izrastkov

RF ablacija (radiofrekvenčna ablacija) nenevarnih izrastkov predstavlja učinkovito in sodobno metodo odstranjevanja motečih tvorb na koži. Ko se soočimo s takšnimi kožnimi spremembami, je ključnega pomena natančen pregled pri dermatologu, ki bo s pomočjo dermatoskopa postavil diagnozo in predstavil ustrezne možnosti odstranitve. Med mnogimi metodami izstopa radiofrekvenčna ablacija, ki se zaradi svojih prednosti pogosto uporablja pri odstranjevanju benignih lezij.

Radiofrekvenčna tehnologija, ki se uporablja v dermatologiji že več kot 40 let, temelji na oddajanju frekvenc elektromagnetnega valovanja višjih od 3 MHz. Naprave delujejo na teh frekvencah, kjer se elektroda, s katero odstranjujemo tvorbo, ne segreva, kar zmanjšuje termično poškodbo tkiva. Pri postopku se elektroda dotakne tkiva, kar sproži močno oscilacijo molekul vode, ki eksplodirajo, in tako se tvorba odstrani s minimalno termično poškodbo okolnega tkiva.

RF ablacija se pogosto uporablja za odstranjevanje mehkih fibromov in seboroičnih keratoz, pa tudi drugih benignih tvorb, kot so sebacealne hiperplazije, milije in druge. Postopek je ambulanten, in čeprav se lahko uporabi lokalna anestezija, ta ni vedno potrebna. Po posegu, ki traja le nekaj sekund, se na mestu odstranitve tvorijo kraste, ki se celi v nekaj tednih, pri čemer proces celjenja poteka s minimalnim brazgotinjenjem.

RF ablacija predstavlja prednost pred drugimi metodami odstranjevanja, kot so elektrokavterji. Deluje na višjih frekvencah, kar omogoča natančnejši poseg z manjšo termično poškodbo tkiva. Poleg tega zagotavlja hemostazo med postopkom, hitro celjenje in minimalno brazgotinjenje. Pomembno je omeniti, da se RF tehnologija ne sme uporabljati pri bolnikih s srčnimi spodbujevalniki ali podkožnimi defibrilatorji.

V sklepu je radiofrekvenčna ablacija nenevarnih izrastkov v dermatologiji postala priznana in učinkovita metoda, ki združuje preciznost, hitro okrevanje in estetsko zadovoljstvo pacientov.

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.