PITYRIASIS ROSEA

pityriasis-rosea.pdf

Kaj je namen izvlečka?

Namen izvlečka je razložiti nastanek bolezni, razložiti kako zdravnik postavi diagnozo, kako jo zdravimo in kako si lahko pomagate sami.

Kaj je pityriasis rosea?

Je kožni izpuščaj, ki ponavadi traja 6 – 8 tednov. Je rožnate barve in se blago lušči.

Kaj povzroča Pityriasis roseo?

Etiologija ni pojasnena, morda je vzrok infektivni (virusi), saj se pogosto pojavlja v zagonih in v skupnostih (šole, vrtci, v družinah, naseljih), pogosteje se pojavlja pozimi. Sam kožni izpuščaj se ne prenaša z osebe na osebo. Najpogosteje se pojavlja med 10 in 35 letom starosti.

Se deduje?

Ne.

Kakšni so simptomi?

Oboleli se ponavadi dobro počutijo, morda so pred izbruhom izpuščaja nekoliko bolj oslabeli Izpuščaj občasno srbi.

Kako izgleda?

Najprej se na vratu ali trupu pojavi žarišče, ki je tudi največje, govorimo o primarnem medalionu. Teden dni kasnje se na trupu in okončinah pojavijo drobni za noht palca veliki izpuščaji, razporejeni so v smeri kožne risbe, po vzorcu, ki sledi vejam “božičnega drevesca.” Redko prizadene dlani, podplate in obraz. Redkeje vidimo drobne lihenoidne papule, ki se na površini luščijo. Ne pušča brazgotin.

Kako postavimo diagnozo?

Test, ki bi potrdil diagnozo ne obstaja. Diagnozo postavimo na podlagi anamneze in kliničnega statusa. Če je vzorec neznačilen ali traja dlje kot 2 meseca bo dermatolog morda predlagal biopsijo kože, saj lahko druge dermatoze podobno izgledajo.

Je rosea ozdravljiva?

Da, v nekaj mesecih izzveni sama od sebe. Specifično zdravljenje ni potrebno.

Kako poteka zdravljenje?

Večina obolelih ne potrebuje dodatnega zdravljenja. Če koža srbi ali peče, lahko emoliens pomaga. Odsvetuje se kožo pretirano močiti ali umivati z mili. Koža se na ta nači le poslabšuje. V primeru srbenja predpišemo antihistaminike. Če koža kljub izdatni negi in antihistaminikom srbi in je vneta, uporabimo blag kortikosteroid na prizadetih mestih 2 x dnevno. Če je kljub temu koža še vedno vneta, lahko dermatolog predpiše potentnejše kortikosteroide ali svetuje fototerapijo (UVB 311).

Kaj lahko sami naredimo?

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.