SCABIES (GARJE)

garje.pdf

Kaj je namen izvlečka?

Namen izvlečka je povedati več o scabiesu, razložiti kako zdravnik postavi diagnozo, kako se bolezen zdravi in kako si lahko pomagate sami.

Kaj je scabies (garje)?

Scabies je nalezljiva in zelo srbeča kožna bolezen, ki jo povzroča človeška pršica. Prizadene lahko vsakogar, najpogosteje pa jo najdemo pri mlajših ali starostnikih.

Kaj povzroča scabies (garije)?

Povzroča jo parazit, Sarcoptes scabiei var. hominis, pršica je manjša od buckine glave. Prenaša se z bolnega na zdravega človeka preko neposrednega stika, t.j. z direktnim dotikom, preko predmetov,ki jih je bolnik uporabljal (predvsem preko perila, posteljnine, odeje,itd) Garje se hitro širijo med družinskimi člani. Posamezniki imajo do deset pršic na koži, redki imajo pršic veliko več. Pršica se ne prenaša preko živali. V sodobnem času jih tudi ne povezujemo z umazanijo, večinoma jih na koži zaradi dobre higijene tudi težko izoliramo. Pri imunokompromitiranih posameznikih, ki so bili zdravljeni z imunosupresivi, tudi po dolgotrajni napačni terapiji s kortikosteroidi, se na koži izrazijo kot ekcematoidna, žarišča prekrita s krusto skvamo. Govorimo o scabies norvegica, žarišča so izjemno nalezljiva.

Se scabies deduje?

Ne, vendar je pogosto, da ima scabies več družinskih članov naenkrat.

Kakšni so simptomi scabiesa?

Srbež je glavni simptom scabiesa. Ponavadi se scabies izrazi šele 1 mesec po okužbi. Srbež se intenzivira čez noč, na toplem. Srbijo telo in okončine, glava ni prizadeta, razen pri otrocih do 1. leta starosti.

Kako scabies izgleda?

Na koži vidimo ekskoriacije in rožnata luščeča področja, kasneje se pojavijo tudi drobne pustule. Ob neprimerni terapiji ali pri imunokompromitiranih pacientih se pojavijo tudi ekcematoidna žarišča. Pršico izoliramo na tipičnih mestih, to je med prsti rok, pod pazduhama, na spolovilu ali v zapestjih in okrog gležnjev. Samice na koži delajo rovčke, ki si jih prikažemo z dermoskopom. V rove ležejo jajčeca. Samica je tudi izredno majhna, velikosti 0,5mm v premeru, dermoskopsko jo vidimo kot črno piko na koncu rova. Pri krustozni obliki so spremembe na koži zelo podobne ekematoidnemu dermatitis, luskavici, tudi manj srbijo.

Kako postavimo diagnozo vitiligo?

Na podlagi anamneze ter klinične slike. Lahko si pomagamo z dermoskopijo. Pršico lahko tudi izoliramo. S skarifikatom rova, si pod mikroskopom prikažemo pršico ali jajčeca.

Je scabies ozdravljiv?

S pravilnim zdravljenjem garje odpravimo. V primeru, da garij ne zdravimo oz je to zdravljenje neprimerno, te lahko ostanejo na koži več mesecev ali tudi let. Spremembe na koži so v dolgotrajnih primerih raznovrstne, posnemajo številne kronične dermatološke bolezni. Zdravljenje je zelo uspešno, spremembe hitro minejo. Redko za seboj pustijo na koži idne reakcije, granulome, eozinofilne spremembe na podplatih, ki zahtevajo posebno zdravljenje. Ko garje že minejo, neredko za seboj puščajo nepojasnen srbež, ki lahko traja tudi do več let. V teh primerih je potrebno srbež zdraviti s psihiatričnimi zdravili.

Kako poteka zdravljenje scabiesa?

Za zdravljenje je na razpolago več preparatov, v Sloveniji najpogosteje uporabljamo 2% permetrin. Za nosečnice in dojenčke so priporočljiva magistralna zdravila na bazi žvepla.

Kaj lahko sami naredimo?

Če se držite navodil, boste garje pozdravili. Pomembno je da se istočasno z vami zdravijo vsi družinski člani in spolni partnerji. Tudi po zdravljenju, se lahko ponovno okužite, kar ni tako redko.

Lokacija

BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

Tel: 059 818 558 (koncesijski telefon)

E-mail: dermatologija@zd-ajdovscina.si (koncesijski email)

Tel: 040 827 456 (samoplačniški telefon)

E-mail: info@bbdermatologija.si (samoplačniški email)
BB dermatologija d.o.o.
Lokarjev drevored 2
5270 Ajdovščina

T: 040 827 456

E: info@bbdermatologija.si2024 © BB dermatologija d.o.o.